EVENIMENT – Conferința „România în primul război mondial – istorie şi geopolitică”
Asociaţia Profesorilor de Istorie Neamţ a organizat vineri, 22 septembrie, în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Județean, o întâlnire cu iubitorii de istorie. Este vorba despre Conferința „România în primul război mondial – istorie şi geopolitică”, care face parte din proiectul „Memoria identitară în județul Neamț – cercetare istorică asupra războiului de întregire”, finanţat din fonduri publice, acordate de Consiliul Judeţean Neamţ.
Proiectul este implementat de Asociația Profesorilor de Istorie din Neamţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, cu scopul de a promova istoria și spiritualitatea nemțeană, prin valorizarea cercetărilor de istorie locală ale profesorilor și elevilor cu privire la Războiul de Întregire Națională, prin lansări de cărți, un simpozion și o conferință.
La eveniment au participat profesori de istorie din județul Neamț, profesori și elevi autori, reprezentanți ai autorităților județene, a Complexului Muzeal Neamț, a Inspectoratului Școlar Neamț și cadre militare, pregătind astfel manifestările dedicate Centenarului 2018.
Amplul eveniment a cuprins conferința ”România în primul război mondial – istorie şi geopolitică”, susținută de prof. dr. Doru Dumitru, inspector general în cadrul MEN, simpozionul „Neamţul în războiul de întregire națională – memorie şi istorie” , dedicat profesorilor de istorie și elevilor pasionați de această disciplină, care a inclus lucrări de istorie care vor completa tezaurul de istorie al județului Neamț.
Au urmat două lansări de carte: volumul colectiv de istorie locală „Neamţul în războiul de întregire națională – memorie şi istorie”, care reunește 32 de lucrări de istorie realizate de elevi și profesori de istorie, și ”Jurnalul de război 1916-1919. Sergent Dumitru Platon”, ediție îngrijită de prof. dr. Mihai Lostun.
De asemenea, elevii și profesorii autori/coautori au fost premiați pentru contribuția adusă la realizarea volumului colectiv „Neamţul în războiul de întregire națională – memorie şi istorie” .
Totodată, cei prezenți au fost încântați auditiv de cântecele patriotice susținute de Ansamblul „Mugurașul” al Liceului de Arte „Victor Brauner”, coordonat de profesorii Mancaș Mihaela și Miron Daniel.
(Extras din articol Ziar Piatra – Neamț)