CONSTRUIM VIITORUL PRIN EDUCAŢIE DE CALITATE!

vaccinare-covid.gov.ro Indemn

Inspectoratul Școlar Județean Neamț, împreună cu autoritățile locale, mobilizează resurse umane importante pentru a răspunde crizei naționale produse de pandemie și solicită în acest sens sprijinul tuturor partenerilor educaționali.

Constrânși de pandemie, ne reamintim o lecție esențială: educația are datoria de a schimba mentalități, de a veni în sprijinul unei bune înțelegeri a fenomenelor structurale ale societății!

Criza SARS CoV 19 ne-a relevat, încă o dată, că nevoia noastră de a fi în siguranță, de a ne proteja familiile și prietenii, reprezintă priorități și generează acțiuni colective, bazate pe respect reciproc. Scutul protector pentru comunitățile noastre este reprezentat de  imunizarea împotriva acestui virus, prin vaccinare, aceasta este calea spre revenirea la normalitate. Suntem nevoiți să ne aducem aminte cât de repede se poate transmite o boală dacă nu există un vaccin care să protejeze oamenii și comunitățile deopotrivă.

Pandemia pune presiune asupra sistemului de sănătate, măsurile de prevenire a infectării, precum vaccinarea, reduc din povara la care este supus acum sistemul de sănătate. În toată lumea, imunizarea este recunoscută drept una dintre cele mai de succes și puțin costisitoare intervenții de sănătate publică, mai mult, le dă o șansă copiilor să crească sănătoși și să-și împlinească potențialul.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne amintim că imunizarea este dreptul fiecărei persoane și trebuie să fie accesibil, conform planificării naționale. Vaccinurile sunt un instrument sigur, care salvează vieți și previn răspândirea virusului, imunizările de rutină salvează vieți. Profitați de acest drept, pentru voi înșivă și pentru cei din comunitatea în care trăiți, poate fi un real sprijin pentru redeschiderea școlilor, cât mai curând!

Acum, mai mult decât oricând, este vital să acționăm pentru ca informațiile corecte despre vaccinare să ajungă la părinți și bunici, în așa fel încât deciziile lor să influențeze în bine viețile copiilor!

 

Bine ați venit pe site-ul ISJ Neamț!

Ziua Naţională a României – 1 Decembrie

În fiecare an, de Ziua Națională a României, retrăim bucuria strămoșilor! Poate niciodată nu vom simți fiorul de atunci, de la Alba-Iulia, însă retrăirea  sentimentului de sărbătoare face parte din respectul față de făuritorii Marii Uniri, face parte din lecția de istorie pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții, fiecare în parte. Doar prin însușirea acestui sentiment de apartenență identitară vom reuși să menținem unitatea românilor, din țară și de pretutindeni.

România Mare înseamnă limba română, înseamnă Mihai Eminescu, România Mare înseamnă muzica românească, arta, tradițiile, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, România Mare înseamnă Putna, Neamț, Curtea de Argeș, București, Chisinău, înseamnă tezaurul primit prin istoria noastră, prin iluștri oameni de seamă, aici pe sfânt pământ românesc.

Așadar, se cuvine să onorăm sărbătoarea noastră prin amintirea marelui moment:

În urmă cu 103 ani, românii sărbătoreau cu bucurie imensă Marea Unire, săvârșită la 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, când Marea Adunare a Țării vota unirea Transilvaniei cu România și cerea formarea unui singur stat naţional. Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România.

La 1 decembrie 1918, deputatul Vasile Goldiş citea rezoluţia Unirii:

Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918, de cãtre regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919. La 1 decembrie 1918, Unirea devenise completă în condițiile în care Basarabia s-a unit cu România pe 27 martie 1918, iar Bucovina pe 28 noiembrie același an.

Să fim demni de strămoși, să trăim momentul Zilei Naționale cu onoare și prin faptele noastre să demonstrăm respectul și admirația pentru efortul celor care au făcut posibil ca ROMÂNIA să fie MARE!

La mulți ani, România!

Desen: Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Piatra-Neamt

 

 

Inspector Școlar General,

Prof. Mihai OBREJA