CONSTRUIM VIITORUL PRIN EDUCAŢIE DE CALITATE!

vaccinare-covid.gov.ro Indemn

Inspectoratul Școlar Județean Neamț, împreună cu autoritățile locale, mobilizează resurse umane importante pentru a răspunde crizei naționale produse de pandemie și solicită în acest sens sprijinul tuturor partenerilor educaționali.

Constrânși de pandemie, ne reamintim o lecție esențială: educația are datoria de a schimba mentalități, de a veni în sprijinul unei bune înțelegeri a fenomenelor structurale ale societății!

Criza SARS CoV 19 ne-a relevat, încă o dată, că nevoia noastră de a fi în siguranță, de a ne proteja familiile și prietenii, reprezintă priorități și generează acțiuni colective, bazate pe respect reciproc. Scutul protector pentru comunitățile noastre este reprezentat de  imunizarea împotriva acestui virus, prin vaccinare, aceasta este calea spre revenirea la normalitate. Suntem nevoiți să ne aducem aminte cât de repede se poate transmite o boală dacă nu există un vaccin care să protejeze oamenii și comunitățile deopotrivă.

Pandemia pune presiune asupra sistemului de sănătate, măsurile de prevenire a infectării, precum vaccinarea, reduc din povara la care este supus acum sistemul de sănătate. În toată lumea, imunizarea este recunoscută drept una dintre cele mai de succes și puțin costisitoare intervenții de sănătate publică, mai mult, le dă o șansă copiilor să crească sănătoși și să-și împlinească potențialul.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne amintim că imunizarea este dreptul fiecărei persoane și trebuie să fie accesibil, conform planificării naționale. Vaccinurile sunt un instrument sigur, care salvează vieți și previn răspândirea virusului, imunizările de rutină salvează vieți. Profitați de acest drept, pentru voi înșivă și pentru cei din comunitatea în care trăiți, poate fi un real sprijin pentru redeschiderea școlilor, cât mai curând!

Acum, mai mult decât oricând, este vital să acționăm pentru ca informațiile corecte despre vaccinare să ajungă la părinți și bunici, în așa fel încât deciziile lor să influențeze în bine viețile copiilor!

 

Bine ați venit pe site-ul ISJ Neamț!

           

,,Educația e cultura caracterului, cultura e educația minții.”

 (Mihai Eminescu)

 

ZIUA CULTURII NAȚIONALE

 

Identitatea națională, înscrisă în limba, drapelul și istoria neamului, în tradițiile și obiceiurile noastre, dar și în sărbători, obiecte de artă, simboluri sau vestigii, ne înnobilează perpetuu și ne individualizează între celelalte popoare. Începutul de an calendaristic aduce în prim-plan una dintre cele mai sensibile sărbători, un reper absolut al identității noastre. 15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale și, în același timp, prilejul evocării unui „orizont de existență” singular, al cărui nume se suprapune Poeziei, României, Culturii: Mihai Eminescu.

Spirit tutelar al patrimoniului cultural românesc de pe ambele maluri ale Prutului, Mihai Eminescu dăruiește, prin fiecare creație, cel mai frumos „semn al umanului”, multiplicând folclorul, natura, istoria, visarea, timpul și spațiul devenirii noastre, dând formă nouă, adesea poetică, dezmărginirii. Limba scrierilor eminesciene este casa ființei noastre istorice, calea spre sine, dar și spre unitatea limbajului lumii, astfel că orice privire întoarsă spre carte, spre poezie și spre Eminescu adaugă existenței noastre sens, consolidând valorile autentice și durabile. Așadar, la început de an, să privim atent spre Eminescu, să îl cunoaștem și să ne cunoaștem, să ne însoțim (re)lecturile de spiritul solidarității, de reverberațiile universului nostru valoric, grefat pe educație și cultură!

Înainte de a fi poet național, Eminescu este spiritul românesc în constelația europeană. Fie ca această zi sfântă a culturii noastre să fie una de reflecție și de revigorare a sistemului de valori, încurajându-ne să nu fim epigonii ,,Stelei ce a răsărit” în 1850, ci demni urmași ai acesteia!

 

 

Inspector Școlar General,

Prof. Mihai OBREJA